Ga naar de inhoud

Mobiliteit

Het vrije verkeer van personen en goederen is een van de fundamenten van de Europese constructie.

Alle lidstaten van de Europese Unie hebben systemen ingevoerd die de toegang tot een hele reeks diensten vergemakkelijkt die direct of indirect met mobiliteit te maken hebben: lagere tarieven voor het openbaar vervoer, voorbehouden zitplaatsen, voorkeursparkeerplaatsen,...  

Europa moet het leven van 500 miljoen inwoners regelen. Dat kan helaas niet zonder controle. Daarom is er bijvoorbeeld de Europese parkeerkaart voor op de openbare weg. Maar niet alle personen met een handicap beschikken over een Europese parkeerkaart. En wanneer de parkeerkaart netjes achter de voorruit van de geparkeerde wagen zit, hoe toon je die dan aan de conducteur of in het museum?

Daarom is er ook de European Disability Card (EDC). Met de EDC toon je aan dat je erkend bent voor een handicap, ook als die onzichtbaar is. De kaart geeft je recht op voordelen in je vrije tijd, zoals korting op een inkomticket voor een museum of betere toegang tot attracties in een pretpark. De kaart is gratis en je kunt hem eenvoudig online aanvragen.

Meer weten over de European Disability Card