Belgian Disability Forum

Onthaal

Even voorstellen

Het Belgian Disability Forum vzw (BDF) verenigt 18 Belgische verenigingen die personen met een handicap vertegenwoordigen. Het BDF vertegenwoordigt de Belgische personen met een handicap op Europees en supranationaal niveau.

Maak kennis met het BDF

 

Samen voor een België waar iedereen zijn plek heeft

Voor zijn acties vertrekt het Belgian Disability Forum vzw (BDF) van de principes van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (UNCRPD). Het BDF vraagt dat er bij iedere beleidsbeslissing rekening wordt gehouden met de rechten van de personen met een handicap.

 

20/01/2023 - Vul enquête in over de rechten van personen met een handicap

In 2021 presenteerde de Europese Commissie haar strategie voor de rechten van personen met een handicap om het leven van personen met een handicap in het komende decennium te verbeteren. In 2022 werd ook de campagne 'Together For Rights' gelanceerd om de rechten van personen met een handicap te bevorderen. 

Nu wil de Commissie graag weten wat u ervan vindt. Weet u wat de EU doet om het leven van personen met een handicap te verbeteren? Welke kwesties of beleidsmaatregelen zijn voor u het belangrijkst? Wat kan de EU doen? Wat vindt u van de campagne?
 
Vul deze korte, anonieme enquête voor 1 februari 2023 in. Het kost maar een paar minuten en uw mening telt echt voor ons. De enquête is beschikbaar in 24 talen en in gemakkelijk leesbaar Engels.

 

20/01/2023 - Lancering van de European Disability Card in alle lidstaten van de EU

Het BDF is verheugd mee te delen dat zijn voorstel voor een 'European Mobility Card' van in 2009 eindelijk realiteit zal worden met de aanwezigheid van de European Disability Card (EDC) in alle lidstaten.

Zoals beloofd in de EU-strategie inzake de rechten van personen met een handicap 2021-2030 is de Europese Commissie van plan tegen eind 2023 de EDC te lanceren in alle lidstaten van de EU. Momenteel is deze kaart enkel werkbaar in de 8 lidstaten (waaronder België) die deelgenomen hebben aan het proefproject van 2016-2018.

Lees verder

 

12/12/2022 - Oekraïne: Voor een toegankelijke en inclusieve wederopbouw

De situatie in Oekraïne is zeer moeilijk voor de bevolking en vooral voor personen met een handicap. Het Belgian Disability Forum vzw (BDF) roept op tot een onmiddellijke stopzetting van de gevechten en tot een effectieve wederopbouw, rekening houdend met de noodzaak van toegankelijkheid en inclusie.

Lees verder

 

03/12/2022 - Het BDF in Europa 2023: meer dan ooit 'niets over ons zonder ons'

3 december is de Internationale dag van personen met een handicap. Naar aanleiding daarvan heeft de Europese Commissie in samenwerking met het European Disability Forum een conferentie georganiseerd. Het Belgian Disability Forum (BDF) was er vertegenwoordigd door Charlotte Aelbrecht.

De 3 grote thema’s op het programma waren:

  • jongeren met een handicap,
  • instrumenten ter bescherming van de rechten van personen met een handicap en
  • geweld tegen personen met een handicap.

Daarnaast werd er ook de ‘Access City Award’ uitgereikt aan de 6 steden die zich inzetten om toegankelijk te zijn.

Lees verder