Ga naar de inhoud

Access City Award 2025

 

Inschrijvingen voor de Access City Award 2025 zijn nu mogelijk. Deze EU-prijs bekroont steden die uitstekend werk verrichten om toegankelijker te worden voor personen met een handicap
  
Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de Access City Award voor het eerst werd uitgereikt. Dit is een ideale gelegenheid voor het vieren van de vooruitgang die steden hebben geboekt om toegankelijker te worden en de prestaties van steden om de huidige belemmeringen voor toegankelijkheid aan te pakken. In de afgelopen 14 jaar zijn er 85 steden in de prijzen gevallen, waaronder 14 eersteprijswinnaars. De meest recente stad die de prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen was San Cristóbal de La Laguna in Spanje.

De prijs wordt georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met het European Disability Forum. De winnaar en de runners-up ontvangen een geldprijs:

  • 1ste prijs: € 150.000
  • 2de prijs: € 120.000
  • 3de prijs: € 80.000

Daarnaast kan de EU-jury maximaal vijf "Speciale Vermeldingen" toekennen aan steden die uitzonderlijk werk hebben geleverd op specifieke gebieden van toegankelijkheid. Ter ere van de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 is de Europese Commissie ook van plan een Speciale Vermelding voor "Toegankelijke Sportinfrastructuur" toe te kennen aan een stad die laat zien hoe sportinitiatieven hoogwaardige en toegankelijke ervaringen voor iedereen kunnen opleveren. 
  
De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking op de Europese Dag van Personen met een Handicap, die plaatsvindt op 28 en 29 november 2024.

 

Hoe kunnen steden zich inschrijven? 

Steden in de hele EU met meer dan 50.000 inwoners kunnen een aanvraag indienen. Als een land minder dan twee steden met 50.000 inwoners heeft, kunnen twee of meer kleinere steden met samen 50.000 inwoners een aanvraag indienen. 
  
Aanvragen moeten worden ingediend door uiterlijk 10 september 2024 om 23.59 uur een online aanvraag in te vullen en in te dienen. Een leidraad voor aanvragers en de regels voor deelname zijn in alle officiële EU-talen beschikbaar op de Access City Award-website.

 

Zeg het voort!

In deze map vind je kant-en-klare social media posts en bewerkbare visuals om de Access City Award te promoten en steden aan te moedigen zich kandidaat te stellen.

 

Blijf op de hoogte

Als je meer informatie over toegankelijkheid wilt vinden en op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws over de Access City Award, schrijf je dan in voor de Access City Award-nieuwsbrief