Webtoegankelijkheid
EU-richtlijn webtoegankelijkheid
Webtoegankelijkheid betekent dat mensen met zeer uiteenlopende vaardigheden gemakkelijk toegang hebben tot informatie en functies op internet.
In december 2016 trad de EU-richtlijn webtoegankelijkheid in werking.
Op grond van deze richtlijn moeten organisaties in de publieke sector de Europese norm EN 301 549 toepassen op hun websites en online-instrumenten. Deze norm berust op de nieuwste versie van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1.
De Web Content Accessibility Guidelines zijn in het kader van het webtoegankelijkheidsinitiatief opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Ze zijn gericht op alle mensen die webinhoud aanbieden, schrijven, ontwikkelen en ontwerpen.
Volgens EU-richtlijn 2016/2102 moet toegankelijke inhoud voldoen aan de vier beginselen van webtoegankelijkheid:
- Waarneembaar - inhoud moet met minstens één zintuig van de mens waarneembaar zijn. Beelden worden bijvoorbeeld met een alternatieve tekst beschreven voor personen met een visuele beperking.
- Bedienbaar - inhoud moet met meerdere middelen bestuurd kunnen worden. Personen die geen gebruik van de muis kunnen maken, kunnen bijvoorbeeld alleen via het toetsenbord toegang tot inhoud krijgen.
- Begrijpelijk - gebruik heldere en eenvoudige taal en voorspelbare en consistente interfaces. Dit helpt mensen met een cognitieve of leesbeperking.
- Solide - de website of app moet goed werken, ongeacht het platform, de browser of het apparaat, ook met ondersteunende technologie.
Meer weten? Ga naar de EU-site over webtoegankelijkheid
Frequently Asked Questions over webtoegankelijkheid
Het European Disability Forum (EDF) heeft een website gecreëerd met veelgestelde vragen over de EU-richtlijn webtoegankelijkheid:
Ga naar de EDF-website van FAQ over webtoegankelijkheid
Het doel van deze website is om de implementatie van de richtlijn te ondersteunen en om betrouwbare informatie en middelen te bieden aan degenen die betrokken zijn bij het kopen, ontwerpen en controleren van websites of mobiele applicaties, evenals aan gebruikers. Deze website wordt onderhouden door het Web Accessibility Initiative - Communities of Practice (WAI-CooP) Project.
Digital Accessibility Toolkits: de tips & tricks van het European Disability Forum (EDF)
Het European Disability Forum (EDF) heeft 4 toolkits over digitale toegankelijkheid ontwikkeld met praktische tips en aanbevelingen die u kan toepasssen in uw dagelijks werk. De trainingen zijn gericht op:
- het toegankelijker maken van Word-documenten:
Accessible Word Toolkit - Digital Accessibility Training session #1 - het toegankelijker maken van PowerPoint-presentaties:
Accessible PowerPoint Toolkit - Digital Accessibility Training session #2 - de toegankelijkheid verbeteren van de inhoud die u plaatst op sociale media en het gebruikmaken van toegankelijkheidsfuncties in de sociale platformen:
Accessible Social Media Toolkit - Digital Accessibility Training session #3 - het verbeteren van de toegankelijkheid van de online evenementen die u organiseert, met focus op Zoom:
Accessible Online Meeting Toolkit - Digital Accessibility Training session #4