De grootste tekortkomingen bij de uitvoering van het UNCRPD in België
Lees de samenvatting van het alternatief verslag van het BDF
Het BDF heeft een samenvatting opgesteld van zijn alternatief verslag dat ter aanvulling van het Belgisch staatsverslag ingediend werd bij het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap (UNCRPD-Comité). Daarin worden op een kleine 9 pagina’s de grote lijnen van het 90 pagina’s tellende alternatief verslag weergegeven. Deze samenvatting stelt ons in staat de grootste tekortkomingen bij de uitvoering van het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (UNCRPD) te identificeren:
-
Sensibilisering wordt nog niet serieus genoeg genomen door de overheden, terwijl dit aan de basis ligt van een mindshift die nodig is om de daadwerkelijke uitoefening van mensenrechten te garanderen. Dit is duidelijk met het feit dat België van alle EU-landen de meeste leerlingen in buitengewoon onderwijs telt en al jarenlang één van de grootste arbeidsparticipatiekloven van personen met een handicap in de EU heeft.
-
Toegankelijkheid wordt momenteel te nauw opgevat, waardoor veel handicaps uit de boot vallen. Er is ook amper tot geen controle op bestaande toegankelijkheidsnormen en de bescherming van ‘erfgoed’ wordt te vaak als een excuus gebruikt om gebouwen ontoegankelijk te laten.
-
Personen met een handicap kunnen de overgrote meerderheid van openbaar vervoer niet spontaan en autonoom nemen. Dit bemoeilijkt deelname aan het sociaal leven enorm.
-
Er wordt te weinig middelen geïnvesteerd in ondersteunende diensten. Daardoor is er geen sprake mogelijk van een volwaardige keuzevrijheid op vlak van woonst en ondersteuning die men wenst te krijgen.
-
Op alle terreinen wordt er teveel ingezet op digitalisatie en te weinig op menselijke ondersteuning.
Rond de helft van de aangenomen aanbevelingen door het UNCRPD-Comité zijn terug te vinden in het alternatief verslag van het BDF. Deze aanbevelingen zullen zeker nuttig zijn om de overheden te overtuigen over de nodige wettelijke aanpassingen om een meer inclusief België op te bouwen.