Ga naar de inhoud

07/06/2023 - Europees Parlement van personen met een handicap: het BDF spreekt de Europese parlementsleden aan

 

Het Europees Parlement van personen met een handicap werd georganiseerd door het European Disability Forum (EDF) en het Europees Parlement. Het bracht meer dan 600 pleitbezorgers voor rechten van personen met een handicap en beleidsmakers samen op 23 mei 2023. De bijeenkomst vond plaats in het halfrond van het Europees Parlement in Brussel. Het Belgian Disability Forum vzw (BDF) was aanwezig met een 21-koppige delegatie. Voor meer info, ga naar de ga naar de webpagina van het EDF.

Een vastberaden inclusieve Europese toekomst

Het thema van deze vijfde editie was "Bouwen aan een inclusieve toekomst voor personen met een handicap in de EU". Een globaal project van cruciaal belang voor alle personen met een handicap.

Dankzij dit brede thema:

 • kon het EDF zijn politiek manifest voor de Europese verkiezingen van 7 juni 2024 presenteren;
 • konden de 29 nationale delegaties zich richten op een specifiek aspect van het samenleven.

EDF-manifest voor de Europese verkiezingen 2024

De eisen van het EDF voor de komende Europese verkiezingen zijn gegroepeerd rond 5 thema's:

 1. Deelname van personen met een handicap aan het politieke en openbare leven van de Europese Unie waarborgen
 2. Een Unie van gelijkheid voor personen met een handicap bereiken, met het UNCRPD als kompas
 3. Een socialer Europa tot stand brengen
 4. Toegankelijkheid bevorderen - vrij verkeer in Europa mogelijk maken
 5. Personen met een handicap beschermen, zowel binnen als buiten Europa

Bekijk het EDF-manifest voor de Europese verkiezingen van 2024

De verklaring van het BDF legde de nadruk op de uitdagingen en gevaren van digitalisering:

De verklaring van het BDF moest kort zijn. Maximaal 2 minuten! De verklaring werd voorbereid tijdens een vergadering van de leden van de BDF-delegatie.

Er werd besloten om de nadruk te leggen op één kernboodschap: de digitalisering van de Europese samenleving mag geen nieuwe obstakels opwerpen voor burgers, voor alle burgers!

De verklaring van het BDF werd verdedigd door twee woordvoerders die door de leden van de delegatie waren aangesteld: Khadija Tamditi en Isabelle Flahaut. De belangrijkste punten waren:

 • Elke technologie die uitsluit, moet van de markt verbannen worden.
 • Het BDF eist dat er een "menselijk loket" beschikbaar is voor elke publieke en private dienst van openbaar belang, zonder extra kosten.
 • De Europese Unie moet dringend een wettelijk kader vastleggen voor het gebruik van deze instrumenten. Dit kader moet rekening houden met alle implicaties van het gebruik van kunstmatige intelligentie. Het mag niet beperkt blijven tot alleen het commerciële domein.
 • De onmisbare kenmerken van de European Disability Card.

Lees de verklaring van het BDF

BDF-delegatie:

De delegatie van BDF bestond uit: Olivier Constant, Paul Goossens, Charlotte Aelbrecht, Pierre Gyselinck, Mark Van Gelder, Tiina Van Hoorebeke, Alicia Gomez, Raymond Philippart, Basile Gomez, Isabelle Flahaut, Gilles Bogaerts, Cinzia Agoni en Khadija Tamditi.

Het werk gaat door!

De organisaties die personen met een handicap vertegenwoordigen, hebben zich uitgesproken voor een socialer en menselijker Europa. Het BDF bereidt momenteel zijn memorandum voor dat in de herfst zal voorgelegd worden aan de Belgische politieke partijen bij de voorstelling van hun kandidaten voor het Europees Parlement.