Ga naar de inhoud

20/03/2024 - Conferentie 'Naar volledige inclusie van personen met een handicap'

 

Op dinsdag 19 maart vond de conferentie 'Naar volledige inclusie van personen met een handicap' plaats in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de EU. Het doel van deze conferentie, georganiseerd in samenwerking met de Europese Commissie en met de steun van het European Disability Forum (EDF), was om te discussiƫren over nieuwe initiatieven die moeten worden genomen in de tweede fase van de Europese strategie voor de rechten van personen met een handicap (2025-2030).

 

De Europese strategie inzake de rechten van personen met een handicap 2021-2030 is het belangrijkste instrument voor de implementatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (UNCRPD) op EU-niveau. Hoewel er de afgelopen jaren een aantal initiatieven zijn genomen, wil het Belgische voorzitterschap deze aanpak voortzetten om tijdens de volgende zittingsperiode te blijven bijdragen tot de volledige inclusie van personen met een handicap.

Tijdens de conferentie werden 3 prioritaire thema's behandeld:

  • Toegang tot werk voor personen met een handicap
  • Een inclusieve interne markt die het vrije verkeer van personen met een handicap bevordert
  • Het versterken van de implementatie van de EU-strategie en het UNCRPD op Europees en nationaal niveau (methoden, instrumenten en goede praktijken)

Lees het persbericht 'Contributing to the full inclusion of persons with disabilities within the EU' (Bron: belgian-presidency.consilium.europa.eu)