Ga naar de inhoud

Recht op onderwijs: het BDF informeert de VN

Op 15 april 2015 organiseerde het VN-Comité voor de rechten van de personen met een handicap in Genève een debatdag over het recht op onderwijs. Het BDF leverde zelf ook een schriftelijke bijdrage.

Het UNCRPD-secretariaat had eerder een oproep gelanceerd aan alle belanghebbenden met de vraag om schriftelijke bijdragen te leveren.  Het BDF besloot om die oproep positief te beantwoorden met een bijdrage over de situatie van personen met een handicap binnen het Belgische onderwijs en hun verwachtingen op dat vlak.

Het BDF baseerde zich voor zijn bijdrage op zijn alternatief verslag van februari 2014. Daarin legt het onder andere de nadruk op de noodzaak om te evolueren naar een inclusief onderwijs, maar zonder de voordelen van het gespecialiseerd onderwijs op te geven zoals dat in België bestaat. Het feit dat deze twee stelsels naast elkaar bestaan en positief samenwerken moet de kinderen met een handicap en hun ouders de kans geven om de keuze te maken die het best overeenkomt met hun noden en verwachtingen.

De bijdrage van het BDF vindt u hier: