Ga naar de inhoud

COP26: Bij verandering moet ook rekening worden gehouden met personen met een handicap

COP26 brengt 197 staten samen die het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering hebben ondertekend. De conferentie begint op 31 oktober in Glasgow. Voor het Belgian Disability Forum vzw (BDF) is een doordachte verandering van de prioriteiten een absolute noodzaak. Het zal alle toekomstige beslissingen beïnvloeden op alle gebieden.

Een doordachte verandering houdt rekening met alle interacties op mondiaal niveau en impliceert een verandering in onze productie- en consumptiewijzen: tijdens elke productie- en consumptiehandeling moeten we onszelf de vraag stellen of we het product of de dienst echt nodig hebben en of het wordt geproduceerd rekening houdend met de impact op het klimaat.

Het thema van COP26, "Klimaatverandering en gezondheid" is bijzonder actueel. De huidige bewustmakingscampagne "SDG en handicap” van het BDF gaat in op dit thema, voornamelijk in  doelstelling 3, "Goede gezondheid en welzijn". 

Inclusieve maatregelen die rekening houden met de primaire behoeften van alle burgers, zijn noodzakelijk. Het BDF besteedt veel aandacht aan de wijze van uitvoering van het Europese herstelplan door ons land. Het BDF staat ook volledig achter de verzoeken van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH).

Als er gebouwen worden aangepast, moeten deze voor iedereen toegankelijk zijn.

Als er nieuwe hardware of software in gebruik wordt genomen, moet deze aangepast zijn voor gebruik door iedereen.

Als er nieuwe geldautomaten worden geïnstalleerd, moeten deze gebruiksvriendelijk, toegankelijk, in voldoende aantal en gelegen zijn in de buurt waar iedereen woont.

Als verplaatsingen voornamelijk gebeuren via openbaar vervoer, moet deze voor iedereen volledig toegankelijk zijn, zonder voorafgaande reservering.

Niets over ons zonder ons