Ga naar de inhoud

21/08/2024 - UNCRPD - Het BDF verdedigt de rechten van personen met een handicap als onderdeel van de constructieve dialoog in België

 

Op donderdag 22/08/2024 zal in Genève de “constructieve dialoog tussen het Comité voor de rechten van personen met een handicap en België” plaats vinden. Waarbij de Belgische regering vragen zal beantwoorden van de VN-experten over hoe de implementatie van de UNCRPD evolueert. 

  • U kan de sessie van 10u tot 13u meevolgen via deze link
  • En tussen 15u en 18u kan u meevolgen via deze link
 
 

Besloten vergadering tussen maatschappelijke organisaties en het UNCRPD-Comité

De dag voordien, op woensdag 21/08/2024, heeft de BDF-delegatie, samen met GRIP,  deelgenomen aan een besloten vergadering met de VN-experten om hun schaduwrapporten toe te lichten en vragen te beantwoorden over de realiteit van het leven van personen met een handicap in België. Dit diende als een gelegenheid om hun verwachtingen en prioriteiten in de verf te zetten.

De besloten vergadering duurde 1u30. De belangrijkste punten waren de volgende:

  • Betrokkenheid en raadpleging van personen met een handicap bij beleidsvoering – hoe kan dit verbeterd worden;
  • Kinderen met een handicap en hun recht op inclusief onderwijs en om samen te wonen en op te groeien in hun gezin;
  • Overziende instanties – bestaan die op vlak van toegankelijkheid en geweld in instellingen;
  • Zijn er speciale wettelijke voorzieningen voor asielzoekers met een handicap?
 

Indrukken van de BDF afgevaardigden

Mathieu: “heel snel, enorm veel vragen, onmogelijk alles te beantwoorden in de voorziene tijd”;

Charlotte: “de vragen gingen niet echt in op wat we ervoor gezegd hadden, waren op voorhand voorbereid. Wel heel grondige vragen en als deze aan de Belgische Staat gevraagd zullen worden morgen, zal dat hopelijk effect hebben”;

Maarten: “de experten zijn heel aanspreekbaar. De besloten vergadering werd voorafgegaan door een informele bijeenkomst die door drie experten bijgewoond was en ze maakten ook heel duidelijk dat ze daar zijn om naar ons te luisteren.”

 

Gecoördineerd werk

BDF heeft alle artikels van het UNCRPD samen met GRIP voorgesteld. Ook de vragen werden op een gecoördineerde manier beantwoord, samen met Unia die het slotwoord had. Het BDF is blij met deze goede samenwerking en hoopt voldoende informatie geleverd te hebben voor de experten om hun vragen aan de Belgische Staat concreet te maken.

 

Volgende stappen

Morgen, op donderdag 22/08/2024, vindt het constructief dialoog met de Belgische Staat plaats. Begin september zal het UNCRPD-Comité de finale opmerkingen aan België bekend maken.