Ga naar de inhoud

18/12/2019 - Toegankelijke tv-programma’s in de Franse Gemeenschap van België

Toegankelijke tv-programma's zijn belangrijk voor de integratie van personen met een handicap. Op 13 december 2019 heeft de Hoge Raad voor de Audiovisuele Sector van de Federatie Walloniƫ-Brussel (CSA) twee documenten gepubliceerd: een charter over de kwaliteit van de toegankelijkheidsmaatregelen en een praktijkgids voor professionals op het gebied van audiodescriptie.

Beide documenten treden in werking op 1 januari 2020. Zij vormen een aanvulling op de Toegankelijkheidsverordening die op 17 juli 2018 door het adviescollege van de CSA werd goedgekeurd.

Deze documenten zijn het resultaat van twee jaar overleg en onderhandelingen. Hiervoor bracht de CSA regelmatig vertegenwoordigers van producenten en verdelers van tv-programma's en vertegenwoordigers van organisaties voor personen met een handicap - waaronder het Belgian Disability Forum vzw (BDF) - samen.

Dankzij deze documenten kan de kwaliteit van aangepaste ondertitels, audiodescripties en gebarentaal beter worden gewaarborgd in de Federatie Walloniƫ-Brussel, met de CSA als controleorgaan.

 

Nuttige links: