Ga naar de inhoud

12/12/2022 - Oekraïne: Voor een toegankelijke en inclusieve wederopbouw

 

De situatie in Oekraïne is zeer moeilijk voor de bevolking en vooral voor personen met een handicap. Het Belgian Disability Forum vzw (BDF) roept op tot een onmiddellijke stopzetting van de gevechten en tot een effectieve wederopbouw, rekening houdend met de noodzaak van toegankelijkheid en inclusie.

Een gigantische bouwwerf

Naast de humanitaire hulp, is de Europese Unie begonnen met de planning van een enorm wederopbouwproject, zodat deze direct kan starten zodra de vijandelijkheden beëindigd zijn.

België zal betrokken zijn bij de wederopbouw van de stad Mykolajiv, een grote havenstad aan de rivier Boug, op 65 kilometer van de Zwarte Zee.

Deze industriestad met meer dan 450.000 inwoners werd zwaar getroffen door de gevechten en de wederopbouw ervan zal veel werk vergen.

 

Denken aan toegankelijkheid en inclusie

Het BDF en de Nationale Raad voor Personen met een Handicap hebben in overleg met het European Disability Forum (EDF) de Belgische regering aangeschreven om aan te dringen op de noodzaak om vanaf het begin van de wederopbouw en gedurende de verschillende fasen van het proces rekening te houden met de vereisten van toegankelijkheid en inclusie.

Het moet onderstreept worden dat bouwen met deze criteria in gedachten niet meer kost. Anderzijds kost het rechtzetten van fouten achteraf altijd veel geld, om nog maar te zwijgen van het tijdverlies en de vertragingen die daaruit voortvloeien ten nadele van personen met een handicap.

Lees de brief aan de Belgische regering