Ga naar de inhoud

02/12/2021 - EU-verordening over kunstmatige intelligentie: de grondrechten moeten voorop staan

Oproep van het maatschappelijk middenveld aan de Europese Unie


Op dinsdag 30 november 2021 lanceerden 115 maatschappelijke organisaties, waaronder het Belgian Disability Forum vzw (BDF), een collectieve oproep voor een Europese regelgeving inzake kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence Act -AIA) die de grondrechten vooropstelt.

Systemen die op kunstmatige intelligentie zijn gebaseerd, worden steeds meer gebruikt op alle gebieden van het openbare leven. Het gebrek aan adequate regelgeving voor de ontwikkeling en toepassing van op AI gebaseerde technologieƫn laat echter de weg vrij voor bedreigingen van onze digitale rechten en mensenrechten.

Het voorstel van de Europese Commissie voor een verordening inzake kunstmatige intelligentie (AIA) is een belangrijke stap in de goede richting.

De AIA moet aandacht besteden aan de structurele, maatschappelijke, politieke en economische gevolgen van het gebruik van kunstmatige intelligentie. Dit zal ervoor zorgen dat de verordening "toekomstbestendig" is en de grondrechten vooropstelt.

Lees onze aanbevelingen het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie om het voorstel van de Commissie te wijzigen ten voordele van alle Europese burgers:

* Alleen beschikbaar in het Engels: de vertaling wordt toegevoegd zodra deze beschikbaar is

De oproep werd gecoƶrdineerd door European Digital Rights (EDRi). Onder de 115 ondertekenende organisaties bevinden zich European Disability Forum (EDF), Ligue des Droits Humains en Fairwork Belgium.