Ga naar de inhoud

De Europese richtlijn "European Disability Card" is definitief aangenomen

 

De definitieve tekst van de richtlijn over twee belangrijke kaarten voor personen met een handicap werd definitief goedgekeurd door het Europees Parlement op 17 september 2024 en door de Raad van de Europese Unie op 14 oktober 2024. Deze kaarten zijn echt belangrijk om het vrije verkeer van personen met een handicap in Europa te garanderen.

Twee kaarten

Binnen 3,5 jaar kunnen Europese burgers met een handicap over twee aparte kaarten beschikken:

  • een European Disability Card (EDC) die geldig is in alle landen van de Europese Unie
  • een Europese parkeerkaart die nu geharmoniseerd is in alle landen van de Europese Unie

Meer weten over de EDC

Volgende stappen

De richtlijn wordt eind oktober in het Publicatieblad van de Europese Unie gepubliceerd en zal half november in werking treden. Vanaf dan hebben de lidstaten 2,5 jaar de tijd om de bepalingen om te zetten in hun wetgeving. De richtlijn wordt in mei 2028 van kracht.

Bekijk de richtlijn EDC

De huidige kaarten blijven van toepassing

De EDC en de Europees parkeerkaart die al beschikbaar zijn voor personen met een handicap, blijven van toepassing tijdens de overgangsperiode.

Gooi ze niet weg, stuur ze niet terug naar de overheid: u kunt ze nog steeds gebruiken onder de huidige voorwaarden. Over 3,5 jaar worden de twee kaarten geleidelijk vervangen door de nieuwe. Ze zullen ruimer en gemakkelijker te gebruiken zijn. Ze zullen in alle lidstaten van de Europese Unie geldig zijn.

Dezelfde rechten voor niet-EU-burgers

Tegelijkertijd werden twee aanvullende richtlijnen aangenomen om het gebruik van dezelfde kaarten te garanderen aan niet-Europese burgers die legaal in een lidstaat van de Europese Unie verblijven en in een lidstaat van de Europese Unie als persoon met een handicap erkend worden.

Bekijk de richtlijn "Derde landen"

Informatie en deelname

De Belgische overheid zal de gebruikers van deze kaarten volledig moeten informeren, in de drie landstalen en in het Engels.

De Belgische overheid moet organisaties die personen met een handicap vertegenwoordigen betrekken bij de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van de EDC.