Ga naar de inhoud

18/09/2024 - De Belgische commissaris krijgt een sleutelrol in de inclusie van personen met een handicap

 

Op dinsdag 17 september 2024 presenteerde de Voorzitster van de Europese Commissie de lijst van Europese commissarissen die door de EU-lidstaten zijn voorgedragen. Het Belgian Disability Forum vzw (BDF) verwelkomt alvast mevrouw Hadja Lahbib als Belgisch lid van de Europese Commissie.

 
 

Zeer belangrijk voor personen met een handicap

Deze benoeming is des te belangrijker voor de Europese beweging van personen met een handicap omdat mevrouw Lahbib de kandidaat-commissaris voor crisisbeheer, humanitaire hulp en gelijkheid is.

Mevrouw Lahbib kan dus een sleutelrol spelen bij het proces om van de Europese Unie een echt inclusieve en egalitaire plek te maken, vooral voor personen met een handicap.

 

Mevrouw Lahbib, vergeet de personen met een handicap niet!

Helaas was er meteen een koude douche voor de personen met een handicap. Mevrouw Lahbib mag dan wel bevoegd worden voor gelijkheid, die bevoegdheid komt slechts op de tweede plaats in haar functietitel. Erger nog, handicap komt nauwelijks ter sprake in de tekst van haar mandaat als commissaris!

De afwezigheid van het thema ‘handicap’ is een blamage voor de Commissie en haar voorzitster. Doorgaans betoont mevrouw von der Leyen meer respect voor personen met een handicap, zoals bij haar inzet voor de European Disability Card (EDC).

Het BDF feliciteert mevrouw Lahbib alvast met haar benoeming en vraagt haar alles in het werk te stellen om deze fout recht te zetten: gelijkheid kan enkel worden bereikt als er ook rekening wordt gehouden met de behoeften van personen met een handicap!

 

De verwachtingen van het BDF

Het BDF hoopt dat mevrouw Lahbib snel aan de slag kan met de volgende prioriteiten:

  • De uitvoering van de Europese strategie inzake handicap, te beginnen met de prioritering van acties, in overleg met het European Disability Forum (EDF)
  • De praktische uitvoering van het UNCRPD door alle instellingen en agentschappen van de Europese Unie, elk op hun bevoegdheidsterrein
  • De voltooiing van het ontwerp van richtlijn over gelijke kansen voor iedereen, met inbegrip van personen met een handicap
  • Een systematische handistreaming-aanpak voor alle bevoegdheden en alle Eurocommissarissen
  • Het opstellen van een crisisplan in elke lidstaat, met daarin de maatregelen om tegemoet te komen aan de behoeften van personen met een handicap
 

Volgende stap

De voorgedragen commissarissen van de verschillende lidstaten worden eind oktober door het Europees Parlement gehoord.

Het BDF twijfelt er niet aan dat mevrouw Lahbib alle vragen die haar worden gesteld, zal kunnen beantwoorden. Daarbij zal de handicapkwestie waarschijnlijk een prominente rol spelen. Het BDF en het EDF zullen er alvast op toezien.