Ga naar de inhoud

08/08/2024 - UNCRPD - Het BDF is klaar voor de constructieve dialoog van België

 

De "constructieve dialoog tussen België en het Comité voor de rechten van personen met een handicap" vindt plaats op 22 augustus. 

Bij deze gelegenheid zullen de experts van het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap (UNCRPD-Comité) de vertegenwoordigers van de Belgische Staat vragen stellen over hoe het gevorderd is met de concrete implementatie van de UNCRPD-principes.

Op basis van de ontvangen antwoorden zal het UNCRPD-Comité in de herfst een reeks aanbevelingen sturen naar de Belgische regering om haar te helpen effectief vooruitgang te boeken naar een drempelvrije samenleving die inclusief is voor personen met een handicap.

 

Alternatief verslag van het BDF

Om een constructieve dialoog voor te bereiden, geeft het UNCRPD-Comité maatschappelijke organisaties de mogelijkheid om zogenaamde "alternatieve verslagen" in te dienen, waarin de realiteit van het leven van personen met een handicap wordt belicht.

Aan de vorige dag van de constructieve dialoog zullen de leden van het UNCRPD-Comité ook delegaties van de middelbare maatschappij ontmoeten om de draagwijdte van de verschillende alternatieve verslagen te bespreken en om de constructieve dialoog met de vertegenwoordigers van de Belgische Staat voor te bereiden.

 

Een langetermijnproject, een restrictief kader

Het BDF heeft regelmatig samengewerkt met alle leden organisaties om nuttige informatie te verzamelen voor het opstellen van het alternatief verslag. Het eindresultaat is een zeer beknopt document, aangezien de instructies van de commissie strikt zijn: een alternatief verslag mag niet meer dan 10.800 woorden bevatten.

De uitdaging was dus enorm en zeer frustrerend voor het BDF, omdat het in enkele tientallen pagina's de moeilijkheden moest uitleggen waarmee personen met een handicap worden geconfronteerd om op gelijke voet met andere burgers deel te nemen aan elk aspect van het leven in de Belgische samenleving, en tegelijkertijd de meest dringende verwachtingen moest specificeren.

Het doel werd bereikt. Het alternatief verslag van het BDF werd vóór de deadline van 12 juli in het Engels ingediend bij de Commissie Rechten.

De Nederlandstalige, Engelstalige en Franstalige versies van het rapport zijn nu beschikbaar. De Duitstalige versie wordt momenteel vertaald.