Ga naar de inhoud

05/02/2021 - 3de Universeel Periodiek Onderzoek (UPO): raadpleging van het maatschappelijke middenveld vóór de indiening van het verslag van België

Op 12 januari 2021 heeft het Belgian Disability Forum vzw (BDF) deelgenomen aan een online coördinatievergadering georganiseerd door de FOD Buitenlandse Zaken. Deze dienst is belast met het volgend verslag van België voor het 3de Universeel Periodiek Onderzoek (UPO).

Het doel van deze bijeenkomst was het maatschappelijk middenveld te raadplegen over het ontwerp van het nationaal verslag van België dat begin februari bij de VN-Mensenrechtenraad moet worden ingediend. Het BDF heeft zijn opmerkingen na de vergadering naar de FOD Buitenlandse Zaken gestuurd.

Het nationale rapport richt zich op de uitvoering van de aanbevelingen die door België zijn aanvaard tijdens het 2de UPO-onderzoek in 2016. Het is het resultaat van een samenwerking tussen de verschillende betrokken autoriteiten, met inbegrip van de deelgebieden.

De COVID-19-pandemie heeft het UPO-tijdschema vertraagd: de constructieve dialoog van België (3de UPO-onderzoek) vindt plaats op 5 mei 2021.

Ter herinnering: in oktober 2020 heeft het BDF zijn alternatief verslag ingediend bij de UPO-werkgroep.