Ga naar de inhoud

De Europese Handicapkaart : het BDF-voorstel wordt concreet

Op maandag 10/10/2016 hebben de federale regering en de regeringen van de deelstaten het Protocol van overeenkomst getekend. Nu kan de “Europese Handicapkaart” (European Disability card) echt worden ingevoerd. Het Belgian Disability Forum vzw (BDF) is blij dat de kaart nu eindelijk kan worden gelanceerd: tegen het einde van de eerste semester van 2017 al, als de timing wordt gerespecteerd.

Voor de Belgische organisaties die personen met een handicap vertegenwoordigen is dit een belangrijke stap voorwaarts in het lange lobbyproces van het BDF en het European Disability Forum (EDF): de “Europese Handicapkaart” (European Disability card) is immers het resultaat van denkwerk en debatten binnen de Algemene Vergadering van het BDF op 26/01/2009.

Op dit moment hebben 8 EU-landen zich achter het voorstel geschaard: Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië, Slovenië en België. Vanaf het einde van het eerste semester van 2017 krijgen personen met een handicap die de kaart hebben aangevraagd in die 8 landen vlotter toegang tot een reeks van diensten in de toeristische, sportieve en ontspanningssector.

De Raad van beheer van het BDF is blij dat het project vruchten afwerpt: het zal de mobiliteit van personen met een handicap in een deel van de EU ten goede komen.

Als we nu nog de andere lidstaten kunnen overtuigen om mee te doen, kan de Europese Unie een uitgestrekte zone worden waarbinnen personen met een handicap zich kunnen verplaatsen zonder papieren documenten te moeten voorleggen om hun handicap te bewijzen.

Het BDF en het EDF werken eraan…

European Disability Card (EDC)