Ga naar de inhoud
Belgian Disability Forum

Onthaal

Even voorstellen

Het Belgian Disability Forum (BDF) verenigt 18 Belgische verenigingen die personen met een handicap vertegenwoordigen. Het BDF vertegenwoordigt de Belgische personen met een handicap op Europees en supranationaal niveau.

Maak kennis met het BDF

 

Samen voor een België waar iedereen zijn plek heeft

Voor zijn acties vertrekt het Belgian Disability Forum vzw (BDF) van de principes van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (UNCRPD). Het BDF vraagt dat er bij iedere beleidsbeslissing rekening wordt gehouden met de rechten van de personen met een handicap.

 

03/12/2021 - Naar een wereld van verbondenheid.
Ook voor personen met een handicap! 

Op 3 december is het de "Internationale Dag van Personen met een Handicap". Communicatiemiddelen op basis van de nieuwe technologieën hebben vele voordelen voor de meerderheid van de Europese burgers. Maar zij mogen niet de enige contactvorm tussen mensen worden in de vele facetten van het openbare leven. Personen met een handicap hebben, net als anderen, behoefte aan kwalitatieve menselijke begeleiding. Alleen zo hebben ze toegang tot hun rechten en levenskeuzes.

Lees verder

 

02/12/2021 - EU-verordening over kunstmatige intelligentie:
de grondrechten moeten voorop staan

Oproep van het maatschappelijk middenveld aan de Europese Unie

Op dinsdag 30 november 2021 lanceerden 115 maatschappelijke organisaties, waaronder het Belgian Disability Forum vzw (BDF), een collectieve oproep voor een Europese regelgeving inzake kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence Act -AIA) die de grondrechten vooropstelt.

Lees verder

 

01/12/2021 - Artikel 22ter van de Grondwet: 
Welke meerwaarde(n) voor personen met een handicap?

Presentatie van Isabelle Hachez en Jogchum Vrielink (USL-B, CIRC) - 20/10/2021

Artikel 22ter van de Grondwet is van groot belang om de toegang tot rechten voor personen met een handicap te versterken.

Bekijk de video en PowerPoint-presentatie

" Art. 22ter. Iedere persoon met een handicap heeft recht op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen. "

 

Handicap en SDG

Het Belgian Disability Forum vzw (BDF) heeft met de steun van het European Disability Forum (EDF) en het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) 7 videoclips gemaakt om de bevolking bewust te maken van de “Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling” (SDG’s) die voor personen met een handicap belangrijk zijn.

Bij elke video hoort ook een pdf met uitleg over de grootste problemen waarmee personen met een handicap in België te maken krijgen en met mogelijke oplossingen voor deze problemen.

Bekijk de SDG-video's

 

Meer nieuws over het BDF? Ga naar het nieuwsoverzicht