Ga naar de inhoud
Belgian Disability Forum

Vertegenwoordiging

Het BDF heeft als voornaamste taak het vertegenwoordigen van de Belgische gehandicaptenbeweging binnen het European Disability Forum (EDF)

 

Wie vertegenwoordigen we?

Veeleer de gehandicaptenbeweging in haar totaliteit dan het individu. België heeft een lange verenigingstraditie die een goede « indirecte » vertegenwoordiging mogelijk maakt. Via de 19 organisaties die het BDF vormen is het BDF de spreekbuis van in totaal 250.000 Belgen met een handicap, hun familieleden en hun naasten.

 

Actieterrein

Het Belgian Disability Forum (BDF) is een volwaardig lid van het European Disability Forum (EDF)
Het vertegenwoordigt officieel de Belgische gehandicaptenbeweging op dat niveau.

 

Werkwijze

Het BDF is op twee niveaus aanwezig binnen het EDF:

  • op de jaarlijkse algemene vergadering (JAV EDF) telt het BDF twee vertegenwoordigers. Die worden aangeduid door het bureau van het BDF. In principe is een van hen de voorzitter, momenteel Pierre Gyselinck. Aangezien er gestreefd wordt naar een evenwichtige vertegenwoordiging van de verschillende gemeenschappen, komt de tweede vertegenwoordiger uit het andere taalgebied.
  • op de Raad van Bestuur (EDF Board), waar het BDF er voor de tweede keer op rij in is geslaagd zijn kandidaat, Gisèle Marlière, te laten verkiezen

Het werk van de BDF-vertegenwoordigers in die twee organen wordt grondig voorbereid op een vergadering van de Raad van Bestuur van het BDF in de week die voorafgaat aan de EDF-vergadering. De BDF-vertegenwoordigers binnen de EDF-instanties verdedigen er:  

  • het standpunt van de Belgische gehandicaptenbeweging met betrekking tot de agendapunten
  • de Belgische gevoeligheden: een pragmatische benadering die streeft naar oplossingen die vaak het resultaat zijn van consensus en soms ook heel ambitieus zijn, zonder de doelstellingen van de Algemene Vergadering van het BDF uit het oog te verliezen
 .