Ga naar de inhoud

23/03/2023 - Algemene Vergadering van het BDF

 

Op donderdag 16 maart 2023 vond de jaarlijkse Algemene Vergadering (AV) van het Belgian Disability Forum vzw (BDF) plaats.

De AV was zoals gewoonlijk opgedeeld in twee delen: de gewone AV en een tweede informatief gedeelte dat de uitdagingen voor 2023-2024 behandelde.

In het statutaire gedeelte werden het activiteitenverslag 2022, de rekeningen van het afgelopen jaar, het actieplan 2023 en de begroting voor 2023 goedgekeurd.

Daarnaast verwelkomde het BDF een nieuw lid: Alzheimer Liga Vlaanderen. Deze vereniging heeft een grote expertise op het gebied van de ondersteuning van personen met dementie. Net als het BDF, is Alzheimer Liga Vlaanderen een fundamentele voorstander van de principes van de vrije keuze en deelname van alle personen met een handicap aan de samenleving.

Het informatieve gedeelte focuste op de kalender 2023-2024: de voorbereiding van het Europees Parlement voor personen met een handicap dat op 23 mei 2023 plaatsvindt, het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de eerste helft van 2024 en de Europese verkiezingen in 2024.
De leden spraken hun verwachtingen uit over een aantal onderwerpen die ook op Europees niveau relevant zijn: de keuze van woon- en leefwijze, de digitalisering, de green deal, de werkgelegenheid, maar ook de ontwikkeling van de European Disability Card (EDC), de omzetting van de European Accessibility Act en - niet te vergeten - de voorbereiding van het alternatief verslag van het BDF en de adviesraden inzake handicap over de uitvoering van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap.

In 2023 en 2024 zijn er werkvergaderingen gepland met dezelfde werkfilosofie: "Niets over ons zonder ons" en "Samen komen we verder"!